TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. április 17., kedd

Padlizsán és mentes avagy Mert nélküle is fincsi és olcóbb

Tegnap reggel, az jutott eszembe, hogy Muszakát akarok enni... vagy valami olyasmit...és ha picit hasonlít rá azt se baj. Lelkileg rákészültem. Délelőtt a mindenes boltban, feltűnt, hogy a burgonya valamivel olcsóbb mint a hús, ezért úgy éreztem, "Csabi, okos légy!" Nem kell mindig húst enni!
..és akkor bátran használhatsz, nem sokkal olcsóbb alapanyagokat is!
Végül is, mondhatjuk, hogy ez nem olyan drága étek, főleg, ha padlizsán szezon van, és a kis kertben megterem a burgonya, a hagyma, esetleg még a paradicsomot is magunk aszaljuk, a fűszerek az ágyások végén mosolyognak ránk, csak a Feta sajtot kell beszereznünk, és akkor az lehet eredeti görög 😄😉













MUSZAKA, HÚS NÉLKÜL
-ahogy én készítem-
3 db padlizsán (kb.1kg)
50 dkg burgonya
20 dkg vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
10 dkg aszalt paradicsom
1 db Kápia paprika
őrölt kömény
majoránna
kakukkfű
lestyán
bors, só
5 dkg vaj
5 dkg liszt
4 dl tej
szerecsendió, só
15 dkg Feta sajt
olívaolaj, zsemlemorzsa,
A burgonyát megtisztítjuk, és 1 centis kockákra vágjuk.
A vöröshagymát felaprítjuk és olívaolajon üvegsre sütjük, hozzáadjuk a burgonyakockákat, zúzott fokhagymával, majoránnával, lestyánnal, kakukkfűvel és borssal ízesítjük, megsózzuk, felöntjük 2dl vízzel, és szép lassan, kevergetve, puhára pároljuk, közben az aszalt paradicsomot és a Kápia paprikát is felkockázzuk, aztán a burgonya közé szórjuk; lehetőség szerint, több vizet ne nagyon adjunk hozzá, illetve maximálisan pároljuk el a levét.
Nem nagy baj, ha a burgonyát enyhén roppanósra hagyjuk, mert még a sütőben is fog kicsit párolódni.
A padlizsánokat, hosszában, szintén centi vastagra szeleteljük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket ici-picit! megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200-220 fokos sütőben 25 percig sütjük.











Besamel mártást készítünk: A vajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet és addig „pirítjuk” amíg jól felhabzik (lényegében vajas-rántást készítünk, de nem pirítjuk túl barnára a lisztet, azért, hogy szép világos -tejmártást- kapjunk), ezt a műveletet, fakanállal végezzük. Viszonylag nagyon sűrű, egybeálló masszát kapunk, vigyázzunk le ne égjen; ezért mindent készítsünk oda időben. Közben a tejet felmelegítjük, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve a sűrű „rántáshoz” öntjük, lehet 2-3 részletben is, pár perc alatt állandóan kevergetve, szép simává főzzük, „puffogtatjuk” borssal és szerecsendióval ízesítjük; majd belemorzsoljuk a Feta sajt felét.











Egy kis tepsit vékonyan kikenünk olívaolajjal, finoman meghintjük zsemlemorzsával, szorosan belepakoljuk a padlizsán felét, ráteszünk, 3-4 evőkanál besamelt, elkenjük, aztán a burgonyaragut egységesen eloszlatjuk rajt. A maradék padlizsánnal betakarjuk, a besamellel leöntjük, és a Feta sajtot rámorzsoljuk a tetejére; én  egy kevéske zsemlemorzsával is meghintettem.
200 fokos sütőben, 40 perc alatt, szépen megsütjük, megpirítjuk.

A SÓZÁSRA FIGYELJÜNK ODA !!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése