TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. október 6., péntek

Zöldbab és petrezselyem avagy Csak rövide

Mostanában picit gyakrabban készítek főzeléket, mint az előző években. Ennek több oka is van, de erre most nem térnék ki; de ha valakit éredkel, vagy  megesz a pene, esetleg a fenész, kérdezze meg priviben. A privi az egy új dolog, amit már ősidők óta használunk, csak eddig nem így hívtuk. Ez van, manapság amit lehet, lerövidítünk, még beszéd közben is; és ez egy jó dolog! A fent említett privi -nél is spóroltunk 1 egész betűt, úgy hogy  hurr...
A mai klasszikus étkem, lehetne stílusosan - Sert.sült, pár.káp, tört burg.
De nem, sőt ezt túlzottan nem is lehet rövidíteni, mert... de mégis; ki is húzom ezt a mondatot.
Ami viszont rám nagyon jellemző, hogy megkívánok egy klasszikus főzeléket, de mégsem se bírom elkészíteni, a szokásos módon.














Z.BABFŐZ. PETR.-VEL ÉS S.OLD.-AL
     avagy
ZÖLDBABFŐZELÉK, PETREZSELYEMMEL 
     ÉS SÜLT OLDALASSAL
Hozzávalók:
60-70 dkg zöldbab
1 szép szál petrezselyemgyökér, zöldjével
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl (150 g)
2 ek. liszt + a habarás
lestyán
bors, só
(ízlés szerint ecet, vagy citromlé; én 3 ek. citromlevet adtam hozza a főzés során)
Az oldalast, eldarabolva, só, bors, majoránna, és egész kömény ízesítéssel  fólia alatt sütöttem, puhára.
A zöldségeket szépen megtisztítjuk, a zöldbabot 3-4 centis (természetesen lehet kisebb, nagyobb, kinek hogyan tetszetős) darabokra vágjuk, a petrezselyemgyökeret felkockázzuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, üvegesre sütjük, hozzáadjuk, a petrezselyem kockákat, megsózzuk és vízzel felöntve (ellepve) kb. 10-12 percig forraljuk.
Ezután beletesszük a zöldbabot, befűszerezzük (nálam most jött a a citromlé) és vízzel felöntve, kellemes, roppanós, puhára főzzük.
2 evőkanál lisztből fokhagymás rántást készítünk, amivel berántjuk a főzelékünket.
A főzeléket van aki sűrűbben, van aki hígabban szereti, ennek függvényében, tejfölös habarással sűrítjük, én 2 ek. lisztet használtam, persze ezt befolyásolja az is, hogy mennyi "leve" van a főzinek 😉 
Amikor elkészültünk, aprított petrezselyemzölddel frissítjük, ezt a fincsi, klasszikus, de mégis egy kicsit más étket.
Az oldalassal kínáljuk, vagy olyan feltéttel ami feltétel nélkül kedvünkre való 😄








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése