TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. július 6., csütörtök

Lecsó és török avagy Nem véletlen hasonló

Török lecsó - Menemen, ami lényegében, és öléggé hasonlít a mi lecsókhoz, csak itt a paradicsom a meghatározó alapanyag, illetve fűszeresebb. A fűszerezése többféle lehet oregánó, majoránna, kakukkfű és chili vagy bors, mondhatnám ahány ház, annyi szakács. Találkozhatunk olyan receptekkel is ahol padlizsánt is használnak. A tojást pedig csak úgy ráütik, és olyan tükörtojás szerűen sült meg, magán a lecsón... Klasszikus módon, a lepénykenyérrel fogyasztják, ami kanálként használnak.
Valószínűnek tartom, hogy aki olvassa a receptet, és ismeri a Menemen-t, az, illetve jó néhányan, azt mondják, hogy ez nem az, az nem ilyen. Van ez így, sőt talán mostanában picit divat is lett, az hogy csak én tudom, csak az enyém az igazi... De nem akarok csunyákodni, ezt el kell fogadni.
Épp ezért, ma nem Menemen-t készítettem, hanem csak olyan hangulatú Mamanna-t.
Egyébként, ha van török ismerősöm (tellesen véletlen van  😉), bátran írja meg véleményét, illetve, hogy miben különbözik az Ő általa ismert Menemen, és fogadjuk el azt igazinak.







   








TÖRÖK HANGULATÚ LECSÓ
(fogjuk rá - Menemen)
Hozzávalók:
1 db padlizsán
20 dkg paprika
50 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
4 db tojás
petrezselyem zöldje
kakukkfű
chili pehely vagy bors
olívaolaj
A recept 4 főre szól, de én most 1 adagban készítettem, viszont megfelelő nagyságú serpenyőben természetesen 2, 4 főre is elkészíthető.
A vöröshagymát, és a padlizsánt centis kockákra daraboljuk, és együtt elkezdjük pirítani.
A paprikát és a paradicsomot is felkockázzuk. Előbb a paprikát adjuk a padlizsános alaphoz, megsózzuk és még 1-2 percig pirítjuk, aztán a paradicsomot is hozzákeverjük, ízesítjük kakukkfűvel és chili pehellyel, szépen rotyogtatva, finom puhára főzzük. (Ha a paradicsom nem lenne túl leves, picike! víz hozzáadásával "csalhatunk" 😉)
A fokhagymát és a petrezselyem zöldjét felaprítjuk és a lecsóhoz keverjük, majd ügyesen ráütjük a tojásokat, finoman eligazgatjuk és (én így tettem) fedővel letakarva pár perc alatt össze pároljuk. A tojás akkor igazi, ha krémesen lágy marad még a sárgája, de ha valaki keményebben szereti...😬 hát az tegye, s egye úgy.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése