TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. július 7., péntek

Hal és zöldség avagy Már reggel tudtam

Reggel arra ébredtem, hogy halat akarok és zöldséget.
Aztán amikor neki álltam, még nem tudtam, mi lesz a végén (mondjuk ez sokszor van így), de elkészült és finom lett. 
Aztán csak néztem a napi finomságomat és rá kellet jönnöm, hogy van az az étel, amit nem azért szeretünk, mert szép.
Még is bátran ajánlom mindenkinek, aki ki szereti a finom, karakteres étkeket, még akkor is ha (...igen) nem legszebb.
Ja, és az elnevezése se a legjobb, sőt egész kontrasztos 😉















HARCSAFILÉ ROZMARINGOS BUNDÁBAN,
       RUSZTIKUS ZÖLDSÉGPÜRÉVEL
Hozzávalók:
4 adag harcsafilé
40 dkg burgonya
1 db nagy padlizsán (kb.40 dkg)
1 db cukkini (kb. 30 dkg)
15 dkg paprika
1 fej vöröshagyma
3 ek. balzsamecet
1 nagy dob. tejföl (330 g - 450 g)
5 dkg vaj (+ olívaolaj)
petrezselyem zöldje
rozmaring
bors, só
liszt, tojás, zsemlemorzsa
A harcsafilé kedvünkre daraboljuk, sózzuk, borsozzuk, egy 10 percig pihentetjük.
A zsemlemorzsába aprított rozmaringot keverünk, és a filéket a szokásos, hagyományos módon bepanírozzuk, majd kisütjük.
De előbb a köretnek állunk neki, ahol a pirításon lesz a hangsúly. (Nem fogom leírni soronként: - vigyázva, nem megégetve, de bátran, mert ez lesz az az íz, amit máshogy nem kapunk meg.)
A vöröshagymát és a padlizsánt felkockázzuk és együtt elkezdjük pirítani.
Amikor már szépen kezd színt kapni, meglocsoljuk a balzsamecettel, amivel megkaramellizáljuk, aztán felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi. 
Közben a cukkinit, a burgonyát és a paprikát is felkockázzuk, aztán a padlizsános alaphoz adjuk, megsózzuk és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi.
Innen tovább lényegében úgy készítjük mint egy rizottót, tehát mindig csak annyi vízzel öntögetjük fel ami épp ellepi, elfőzzük és egy kicsikét lepirítjuk, felöntjük, elfőzzük....
Amikor minden jól megpuhult (kicsi szét is főzhetjük), lehúzzuk a tűzről és egy burgonyanyomó segítségével, "pürésítjük". Ezután visszahúzzuk a tűzre, és még egyszer finoman lepirítjuk.
Befejezésként, egy kanál tejfölt és aprított petrezselyem zöldet kavarunk hozzá.
A maradék tejfölbe, aprított rozmaringot és egy kanálnyi olívaolajat keverünk, sózzuk, borsozzuk, és kiegészítőként kínáljuk. 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése