TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. február 13., hétfő

Pizza Calzone avagy Ami belefér

Kérésre és azért, hogy kipróbáljam az új sütőm, pizzasütő programját 👌
Na meg asssztán úgyis olyan rég ettem már efféle finomságot, pedig valamikor réges-régen... katt. ide.













PIZZA CALZONE,
  HÚSOS-CSIRKEMÁJAS TÖLTELÉKKEL
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2,5 dl langyos víz + cukor
2,5 dkg élesztő
1 csapott mk. őrölt kömény
4-5 ek. olívaolaj
A élesztőt, 2,5 dl kézmeleg, cukros vízben felfuttatjuk
A átszitált lisztet elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. (A kömény természetesen fakultatív, én ezzel a pici (mokkáskanálnyi) mennyiséggel teszem "kenyeresebb" ízűvé a tésztát)

Amikor már az összes lisztet felvette a tészta, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. Kitartó gyúrás, dagasztás után a tésztát kigombócozzuk (nekem ebből a mennyiségből 4 db, 20-22 centi pizza jön ki) és egy ruhával letakarva duplájára kelesztjük. 
A tészta gombócokat kinyújtjuk, és az egyik felükön elosztjuk a tölteléket, illetve a sajtot.
A tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre, és a szélénél ügyesen összetapasztjuk, összecsípjük, vagy akinek kezébe van a tudáshatalma az szépen összefonhatja; lényeg a lényeg, levegőmentesem zárjuk le, hogy a benne rejlő ízek, aromák, na és a szaftossága meg ne szökjön sülés közben.
Kedvünkre való töltelékekkel illetve pizza rátétekkel tölthetjük, de ügyelünk arra, ha ragut készítünk, akkor ne legyen túl "leves".
Forró sütőben szépen megsütjük, majd a tetejét olívaolajjal (akár fokhagymás) megkenjük.
Az én töltelékem, ragum a következő:
30 dkg darált sertéshús
20 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma (kisebb is elég)
2 dl vörösbor
3-4 ek. balzsamecet
1 db paradicsom (12-15 dkg)
15-20 dkg pizza mozzarella sajt (vagy ami van 😉)
kakukkfű
oregánó
majoránna
bazsalikom
vagy pizza fűszerkeverék
bors, só
olívaolaj
A vöröshagymát felaprítjuk és olívaolajon üvegesre sütjük, rátesszük a darált húst, és elkeverjük. Amikor a hús kifehéredik, elveszti nyers színét, megsózzuk, borsozzuk és befűszerezzük, majd felöntjük a borral, puhára pároljuk.
A párolás utolsó 10 percében hozzáadjuk az időközben pici kockákra vágott csirkemájat és paradicsomot, valamint a balzsamecetet, aztán addig pároljuk, amíg minimálisra elfő a "leve".
Időben, akár előző nap is lekészíthetjük, mert ha már kihűlt könnyebben dolgozunk vele.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése