TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. augusztus 30., kedd

Ragu és fűszer avagy Sárga, barna és zöld

A tegnapi nap folyamán, egy és sajnos viszonylag gyakori kérdésre kaptam fel a fejem. 
Megmondaná valaki, mi is az a lestyán??? 
...és valóban mi is az a lestyán?
Ha az mondanám, hogy Vegeta-fűszer vagy Maggi-levél, bizonyára már többeknek megvilágosodna az "ismeretlen". 
Ha még mindig nem lenne tiszta, akkor ez az az íz, amitől az étel ízesítőknek kialakul a jellegzetes íze, ami számomra, ezekben a készítményekben kicsit erőszakos. 
Egyébként, otthon az én kis konyhámban nem is használok ételízesítőt, de lestyánt igen, mert ügyesen használva, bámulatossá teheti az ételt, még akkor is, ha egy "natúr" mártás ízesítésére használom, de erről majd később... (talán holnap)
Nem is kanyarítanám tovább, gyerünk főzni ;)












 



GRILLEZETT SZŰZÉRMÉK, 
  CUKKINIS-GOMBÁS RAGUVAL,
     SÓS BURGONYÁVAL KÖRÍTVE
(ÉS TERMÉSZETESEN LESTYÁNNAL ÍZESÍTVE)
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye
10 dkg szalonna
1 db sárga cukkini (vagy zöld)
20 dkg barna csiperke (ízletes vagy fűszeres néven is emlegetik)
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
lestyán
bors, só 
burgonya
A szűzpecsenyét felszeleteljük, sózzuk borsozzuk és grillserpenyőben szépen megsütjük.
(Én, egy éjszakára fokhagymás pácban is érleltem a hússzeleteket, de ez elhagyható.)
Közben a szalonnát felaprítjuk (csík vagy kocka) és elkezdjük pirítani, a gombát felszeleteljük és a szalonnához adjuk, amikor a gomba szépen pirulgat hozzá tesszük a félkarikára darabolt cukkinit és így együtt kissé lepirítjuk.
Ha a zöldségek finoman megpirultak, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a borral, amit pillanatok alatt minimálisra forralunk, aztán jöhet a tejszín és az aprított lestyán amivel szintén sűrűre beforraljuk a ragunkat.
Köretként egyszerű sós, főtt burgonyát kínálunk aminek a főző vizébe is rakhatunk néhány levélke lestyánt.

 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése