TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. augusztus 16., kedd

Bárány és máj avagy Ritka mint a fekete...

Szóval az a helyzet, hogy kaptam egy csomó(s) kuriózumnak számító finomságot, úgyhogy egy kis űr, egy kis hézag után, most ezekkel térek vissza, az én Drágájimhoz. 
Mielőtt felmerülne a kérdés; elmondanám, hogy a kihagyás, a szakaszos és kb 2 hónapos „szüneteltetésnek”, nem volt semmi tragikus oka, pusztán csak annyi, hogy szerencsére, egyéb-más dolgom is akadt. Erre szokták mondani, hogy  „Ilyen a szelavi”.
Na, de vissza a sok finomsághoz, ami nem más, mint belsőség, ráadásul, bárány és kecske.
Természetesen én ezeket az Őrültségeket, a magam hót eccerű, módján készítem el, illetve egy kicsit máshogy, mint ahogy azt a „kötelező” szokások diktálnák.
Nekem szerencsém volt ezekhez az alapanyaghoz, és tudom, hogy ez nem mindenki számára elérhető, de az  ételeket a szokványos, hagyományos belsőségekből is el lehet készíteni; a májas kreációkat akár pulyka vagy csirkemájból is (értelemszerűen).  
Elsőnek jöjjön egy fincsi és egyszerű báránymáj, picike mediterrán fuvallattal ;)



 












BÁRÁNYMÁJ KAKUKKFŰVEL
   ÉS PARADICSOMMAL  
Hozzávalók:
80 dkg báránymáj
20-25 dkg koktélparadicsom
1 fej vöröshagyma
3-4 ger. fokhagyma
1/2 dl balzsamecet
kakukkfű
bors, só
Az étel illetve a máj, gyorsan elkészül és frissen fagyasztandó, ezért először a körettel foglalkozzunk, ami nálam, jelen esetben egy sima főtt burgonya. 
Aztán a báránymájat szépen felcsíkozzuk.
A paradicsomot karikákra daraboljuk, a fokhagymát pedig kis kockákra.
A vöröshagymát felkockázzuk, nem kell túlságosan apróra, és egy serpenyőben kevéske olívaolajon üvegesre sütjük, és rádobjuk a májcsíkokat.
Amikor (pár pillanat) a máj elvesztette nyers színét, hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és kakukkfűvel, borssal ízesítjük, egy-két perc alatt összerottyantjuk, az utolsó pillanatokban rálottyintjuk a balzsamecetet és valóban csak egy röpke forralás és elkészültünk. 
A sózás! Erről két vélemény létezik, és milyen érdekes: igen - nem; mert lehet sózni a májat sütés közvetlen előtt, de nagyon könnyű, és hajlamosak vagyunk rá, hogy túl süssük, amitől keményedik illetve „száraz” lesz, és ez esetben még a só is rásegíthet; épp ezért inkább csak tálaláskor sózzunk.
Tehát ki így, ki úgy ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése