TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. március 9., hétfő

Vaddisznó és zsemlegombóc avagy Kényes disznó zöldséggel álmodik

Szóval, X.Y.  becenevén Z. teljes élő nagyságában rég nem látott kedves ismerősöm a napokban meglátogatott. 
Egész jól elbeszélgettük az időt, -volt miről- természetesen a blogom és a receptjeim is szóba kerültek. Ezzel még nem is lenne gond, de amikor úgy emlegette, hogy az én kajáim olyan jó zöldségesek... kicsit elcsodálkoztam, de jól esett, végül is ez sem gond.
Aztán azt mondtam neki, hogy most is van éppen a hűtőben egy kis zöldséges anyag, ha gondolja melegítek. Erre nagyon izgatott lett.
-Jujjdejó! és mi van benne?
-Répa, paprika, hagyma, fokhagyma, petrezselyemzöldje és egy kis csomborral van ízesítve...  
-Hmm, de jó lesz!
Amikor meglátta az ételt, Ő is elcsodálkozott...
...végül is ez sem gond :)

 












VADASRAGU, CSOMBORRAL 
  ÉS ZSEMLEGOMBÓCCAL    
Hozzávalók:
1 kg vaddisznó apróhús
2 ek. mustár
3 ger. fokhagyma
2 fej vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
2 db tv. paprika
1/2 citrom
1 p. tejföl 
1 ek. liszt 
csombor (borsikafű)
fűszerpaprika
babérlevél
bors, só         
A hús felkockázzuk és a mustárral valamint a zúzott fokhagymával bedörzsöljük, kicsit meglocsoljuk olajjal és egy napig hűtőben érleljük. 
A vöröshagymát, a sárgarépát és a paprikát apró kockákra vágjuk.
A hagymát és a répát együtt, egy kis olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, megsózzuk és 10- 15 percig pároljuk, szükség szerint kevés vizet adunk hozzá.
Ezután hozzáadjuk a bepácolódott húst, egy kis kanálnyi fűszerpaprikát, 1-2 darab babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és csomborral ízesítjük, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és puhára főzzük, pároljuk. Az elfőlő levét pótoljuk, és az főzés felénél egy kisebb citrom felét, egyben (vagy két darabban) beledobjuk.
Amikor a hús megpuhult, tejfölből és lisztből készített habarással besűrítjük, utóízesítjük.
Közben elkészítjük a zsemlegombócot:
ZSEMLEGOMBÓC
4 db zsemle
2 db tojás
20 dkg liszt
1 dl tej
1 kisebb vöröshagyma
petrezselyem zöldje 
bors, só
A zsemléket pici kocákra vágjuk (kb.centisre) és olajon szépen egységesen megpirítjuk (közben, finoman adhatunk hozzá még olajat, de ne olajozzuk túl!).
A petrezselymet felaprítjuk; a vöröshagymát apróra vágva megpirítjuk, „lecsepegtetjük, hogy minél kevesebb olaj maradjon rajta.  
Amikor a zsemlekockák már kissé kihűltek, hozzáadjuk a lisztet és alaposan átforgatjuk, majd meglocsoljuk a tejjel, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a hagymát és az aprított petrezselyem zöldet, hozzáütjük a tojásokat és alaposan összekeverjük, 3-4 percet pihentetjük.
Az így kapott masszából, nagyon enyhén, nedvesített kézzel, tömör kis gombócokat formázunk és közepes forrásban levő vízben 8-10 perc alatt kifőzzük. Szükség esetén picike!!! lisztet adhatunk hozzá.
A nedvesített kéz, annyit jelen, hogy épp 1-2 "csepp" legyen; ez még megkönnyíti a dolgunkat, ha több akkor már "kenődik a tészta" és úgy érezzük, hogy liszt kell bele, NE!

 



        
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése