TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. február 27., péntek

Zöldborsó, gépsonka és csirkemell azaz A három alapelem 1.

A kisvárosi konyhának megvannak az alapelemei.
Itt azokra a dolgokra gondolok, amik lényegében a mindennapi konyha illetve főzés, „megbízható” elemei, tehát mindenki szereti és ha ezekkel készül az étel akkor nem csalódhatunk benne (olyan nagyot).  
Ide sorolom én, pl.: zöldborsót, a kukoricát, a gépsonkát, a gomba (bár itt meg megoszlik a nép), a trappista sajtot, húsok közül is inkább a csirkemell, a köretek 90% burgonya és rizs. Ez természetesen egy kicsit kisarkított magánvélemény, a teljesség igénye nélkül, de úgy érzem, érezhető az amire gondolok.
Erről majd még a következő időszakban többet is filozofálok...
Most a alapkövek közül a borsót, a sonkát és a csirkemellet emelném ki tisztelettel, illetve alapjában, ebből a három dologból szeretnék „varázslatokat” bemutatni.














SONKÁVAL GÖNGYÖLT CSIRKEMELL, 
     KÖMÉNYES-ZÖLDBORSÓS SZAFTTAL
Hozzávalók:
4 db, 15dkg-s  csirkemellfilé
4 sz. gépsonka
15 dkg zöldborsó
2 dl tejszín
őrölt kömény
fűszerpaprika
liszt
bor, só
A csirkemelleket egy éles késsel, felnyitjuk, kiterítjük, gyengén megklopfoljuk; mindkét oldalukról sózzuk, borsozzuk és a belső felét köménnyel és kevés fűszerpaprikával is ízesítjük.
A sonkaszeleteket rátesszük a húsokra, majd szép szorosan feltekerjük őket (természetesen több sonkát is használhatunk, de nem vagyok benne biztos, hogy mindig több, a több).
Egy serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk és belepakoljuk a tekercseinket, úgy hogy a összeérő, „nyitott” felük legyen alul; lassan, gyenge lángon, fedő alatt, nagyjából 15 percig saját gőzében pároljuk, amennyiben úgy biztosabbak vagyunk a dolgunkban kevés! vizet is önthetünk alá.
(A tekercseink végét megtűzhetjük fogvájóval is, bár szerintem, és énnekem még így mindig sikerült, ez felesleges és a utána csak a macera van vele.)
Ezután melléborítjuk a zöldborsót, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és szintén szép, lassú forrással főzzük, pároljuk, őrölt köménnyel ízesítve, szükség szerint sózva, a borsó puhulásáig.
A tejszínt egy kevés (gyenge kanálnyi) liszttel kikeverünk és a borsós szaftunkat besűrítjük.
Köretként párolt rizst kínálunk.   


   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése