TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. február 19., csütörtök

Sült rizs és édeskömény avagy Utazás egy távoli világba

A basmati rizs, mint azt nevének fordítása is jelzi, egy illatos rizsfajta.
Fehér illetve barna is fellelhető ebből a szép hosszú szemű, pergős rizs fajtából a boltok polcain. 
Fogyasztását a dietetikusok is ajánlják, mert kevésbé emeli a vércukorszintet.
Úgy tartják, hogy aki egyszer meg kóstolja, az nem bír róla lemondani. (...ha bírja a pénztárcája)
...Én is ezzel zártam a tegnapi, húsmentes napot.
















SÜLT RIZS, ÉDESKÖMÉNNYEL
Hozzávalók:
25 dkg basmati rizs
1 db szép édeskömény
1 db kápia paprika
10 dkg zöldborsó
2-3 db tojás
szezámmag
kurkuma
olívaolaj  
ízlés szerint chili pehely
A rizst a hagyományos módon készítjük el, azzal a kis különbséggel, hogy egy evőkanál szezámmagot és egy kevés kurkumát is szórunk közé. Langyosra hűtjük, de akár előző nap is elkészíthető.
A zöldborsót megfőzzük. A paprikát feldaraboljuk.
Az édesköményt vékonyan felszeleteljük és forró olívaolajon sózás nélkül megpirítjuk. Amikor kezd szép szint kapni, közé dobjuk a borsót és a paprikát valamint a rizst, alaposan összeforgatjuk, átforrósítjuk.
A tojásokat elhabarjuk, sózzuk és tehetünk bele chili pelyhet is, majd ráöntjük a rizsre és szépen összesütjük, finoman megpirítjuk.
Frissen tálaljuk.
Kurkuma helyett curry port is használhatunk; de én nem akartam túlzottan „eltakarni” az édeskömény ízét, ami főzés közben úgyis enyhül, ezért ha van rajta, akkor az aprított levelével szórjuk meg a kész ételt. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése