TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. június 15., vasárnap

Most így

Most így készítettem a majonézes-káposztasalátát; ...hogy miért, mert csak ezek voltak itthon hozzá, és egyáltalán nem volt kedvem elszaladni sárgarépáért; na, meg aztán nem is nagyon tudtam. 
Ugye-ugye számtalanszor tettem már említést arról, hogy abból kell főzni amit itthon találunk. Felejtsük el már azt, hogy ha egy megszokott hozzávaló hiányzik, akkor már tragédia van, és nem lehet elkészíteni az ételt :(
Sokadjára is FANTÁZIA,TORSÁG, JÓ ÉTVÁGY
Káposzta viszont van itthon és az jó mert... 
A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk.
A legújabb kutatások szerint a káposzta az egyik leghatásosabb zöldségfélénk a rákelelőzésben.
Nagymértékben tartalmaz A-, B-, C-, K-, E,- és még U-vitamint, emellett kalciumot, vasat, káliumot, nátriumot aztán klór, jód, kén,...hadd ne soroljam.
10 dkg káposztában csupán csak 30 kcal bujkál.
Eleink a káposzta kissé megtört leveleit reumás panaszok enyhítésére is alkalmazták.
A káposztát illetve egy „ősi ” fajtáját már az ókorban nagyra tartották; micsoda véletlen, már megint az ókoriak. :)
A FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) 1984-től, a 20 Legfontosabb Zöldség közé sorolja!














FŰSZERES-JOGHURTOS KÁPOSZTASALÁTA
      MAJONÉZES KÁPOSZTA MÁSHOGY ;)
Hozzávalók:
1 kisebb fejes káposzta ( kb.:1-1,2 kg) 
2-3 db kápia paprika
1 nagy lilahagyma
1 db tojás sárgája
1 tk. mustár
1 dl étolaj
1 tk. porcukor 
1 p. natúr joghurt
1 ger. fokhagyma
petrezselyem zöldje
bazsalikom
bors, só
A káposztát, a kápia paprikákat és a lilahagymát vékonyra szeleteljük és lesózzuk.
A tojás sárgát a mustárral elkeverjük és folyamatosan kevergetve, fokozatosan hozzácsurgatjuk az  olajat. Amikor már jó sűrű, belekeverjük a porcukrot, a joghurtot, az aprított bazsalikomot és petrezselyemzöldet, megborsozzuk illetve szükség szerint sózzuk. A sózással vigyázzunk illetve hangoljuk össze a káposzta sósságával!
Ezek után a káposztát kinyomkodjuk és alaposan átforgatjuk az öntettel, jól lehűtjük.
Ezt a salátát a könnyedség jegyében, lazán, bundázott almagerezdekkel fogyasztottam, aminek a bundájába egy kevés szezámmagot csempésztem; de pompás kiegészítő körete lehet a panírozott vagy grillen készült csirkemellnek is.

2 megjegyzés: