TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. október 8., kedd

Ha a lustaság fájna...

...akkor nem készült volna el ez a pompás kis levesem.
Mert hogy én, nem fogok lemenni krumpliért az biztos. 
Fáradt vagyok, 24 lépcső, odakint hideg van, fontos telefon hívást várok vagy nekem kell valakit felhívni, megy a kedvenc sorozatom, megy a mosógép, meggy a bor, lehet, hogy jön a pénzes postás, stb... 
Azt hiszem ez elég indok arra, hogy miért nem megyek le krumpliért.
Tudom, igen tudom, hozhattam volna fel már tegnap... :/ de annyi dolgom volt, hogy ha elmondanám, egy egész hétig fáradtak lennétek ti is; ezt pedig nem szeretném.
Lényeg a lényeg; enni kell valamit, valami finom levest, például tökből.
A főzőtök nagyon egészséges és itt van tőlem 70 centire a spájzban.
Azt hiszem ennyi indok elég arra, hogy miért tökből készült ez a leves.














SERTÉSRAGULEVES TÖKÖSEN
Hozzávalók:
30 dkg sertés apróhús (comb, lapocka)
60-70 dkg főzőtök
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
5 dkg eperlevél tészta 
2 ek. liszt
kakukkfű
petrezselyem zöldje
őrölt kömény
fűszerpaprika
bors, só 
Forró zsiradékon, üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát majd hozzáadjuk az egyik gerezd fokhagymát zúzva és rádobjuk a kis kockákra darabolt húst, sózzuk, borsozzuk és köménnyel ízesítjük. Amikor a hús elveszti nyers színét megszórjuk fűszerpaprikával és kakukkfűvel, elkavarjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és innen tovább lényegében úgy főzzük mint a pörköltet.
Közben a tököt megpucoljuk a belét kivájjuk és a húshoz hasonló méretű kockákra vágjuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáborítjuk a tököt, felöntjük bő 1 liter vízzel és puhára főzzük, szükség szerint utóízesítjük. A tök főzési ideje (korától függően) 15-20 perc. Ezalatt egy kis zsiradékon 2 evőkanál lisztből ( a maradék 1 gerezd zúzott fokhagymával) zsemleszínű, fokhagymás rántást (fokhagymát csak a végén adjuk hozzá, mert megéghet!) készítünk és a levesünket besűrítjük vele. Apróra vágott petrezselyem zölddel bőségesen megszórjuk és különfőzött eperlevél tésztával forrón tálaljuk.
Ha szeretjük, pár csepp ecettel pikánsabbá tehetjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése