TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. október 18., péntek

A róka, a nyúl, és a csirke

...és ez nem mese, hanem egy gomba és egy leves.
Próbáltam kideríteni, hogy miért is ezek az elnevezései a (hivatalosan) sárga rókagombának, de igazándiból nem találtam semmit. Lényeg a lényeg, az isteni finom, zamatos rókagombát, borsodban csirkegomba néven emlegetik, felénk vasban pedig nyúlgombaként vagy, és talán ez a gyakoribb nyulicaként van a köztudatban.

  











ZAMATOS RAGULEVES, 
       CSIBEHÚSSAL ÉS NYULICÁVAL
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell
30 dkg nyulica (rókagomba)
10 dkg csemegeuborka  
1 db kisebb vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1,5 dl fehérbor
1,5 dl tejszín
2 ek. liszt
chili  
őrölt kömény
vaj
apró levestészta (lúdgége, eperlevél...) 
petrezselyem zöldje
Az apróra vágott vöröshagymát, egy kevéske vajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a kis kockákra darabolt csibehúst megsózzuk és köménnyel ízesítjük. Amikor a hús kifehéredik hozzáadjuk az összevágott gombát (én mérettől függően, csak félbe esetleg négyfelé szoktam vágni), valamint az apróra kockákra darabolt csemegeuborkát és a zúzott fokhagymát. Ezután hozzáöntjük a bort, beleszórjuk az aprított chilit, csak annyit hogy pikáns legyen (ez nem egy csípős leves!, ha gondoljuk, akár tálaláskor külön is kínálhatjuk mellé) és jól kiforraljuk. Felöntjük bő egy liter vízzel, amikor forr beleszórjuk a tésztát és puhára főzzük, majd a tejszínből és a lisztből készült habarással besűrítjük a levesünket.
Mivel a petrezselyemzöld még semmi sem rontott el, gazdagon keverjük ebbe az isteni levesbe is.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése