TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. november 29., csütörtök

Káposzta és tökmagolaj avagy A savanyú egészség

Közeleg ( ha később olvasod, akkor már itt van) a tél, mese nincs; és ennek évszaknak talán legolcsóbb C-vitamin forrása a savanyú káposzta. 
A savanyúk káposztát vitamintartalma mellett az értékes vegyületei miatt is érdemes fogyasztani, melyek jótékonyan hatnak bélrendszerre és meggátolhatják még a daganatos sejtek szaporodását is, valamint nagyon jó étvágygerjesztő.
A savanyú káposztát legcélszerűbb nyersen fogyasztani hetente legalább egyszer (szakemberek ajánlásával 3-4-szer). A levét pedig beépíthetjük fogyókúrás étrendbe.
 
A tökmagolaj alkalmas a koleszterin szint csökkentésére, megelőzhetjük vele a szívinfarktus kialakulását és jó hatással van normál agyi keringés szinten tartására.

A fokhagyma talán legfontosabb tulajdonsága az érelmeszesedés gátló hatása. Ezenkívül értágító és vérnyomás csökkentőnek is ajánlatos.

Ez a kis „recept” szintén gyermekkori emlék, de ennek elkészítésében már segédkezhettünk. Pontosabban megpucolhattuk a fokhagymát, bekeverhettük az olajjal a káposztát, és a sparhelten  „megégethettük” a kenyeret, bár ennek nem annyira örültek 😉















FOKHAGYMÁS-KÁPOSZTÁS PIRÍTOTT KENYÉR
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
3-4 ek. tökmagolaj
1-2 ger. fokhagyma  
kovászos kenyér esetleg bagett
A savanyú káposztát átmossuk és olyan apróra vagdossuk, amilyen apróra csak tudjuk (vagy amíg meg nem unjuk). Majd alaposan bekeverjük az olajjal és legalább egy fél órára hűtőbe rakjuk. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd fokhagymával bedörzsöljük, és az olajos-káposztát szépen egyenletesen elosztjuk rajta.
Ízlésünknek megfelelően sózhatjuk; én nem szoktam.

2 megjegyzés: