TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. május 11., szerda

Egy csipetnyi Andalúzia

Milyen érdekes, nem is olyan rég Spanyolországban jártunk, tüzesen, zamatos és egyéb ínycsiklandó ételekkel ismerkedtünk, és talán meg is kóstoltuk őket. Most meg itt van egy receptverseny a lényege, hogy legalább egy Andalúz hozzávaló legyen az ételben. Segítségként felsorolnak egy-két alapanyagot, azt is, hogy hol lehet beszerezni; pompás, akkor gyerünk!
Nem tudom miért de nekem Spanyoloszágról először a narancs ugrik be; aztán az, hogy picikét tüzes, picikét forró, picikét csípős; majd előjön az olívaolaj, az olívabogyó... és igy tovább. 
(Egyébként olívabogyóban, -olajban, a spanyolra esküszöm, de csemegézni, nem vetem meg a jófajta görög Kalamatát sem.)
Na nézzük mi van itthon? Semmi. Akkor nyomás a boltba; majd a polcok között megjön az ihlet. 
Oké, rendben, megvan minden. Hamar, hamar, be a sütőbe, kész. 
Nem jó. 
Hát, ilyent se csinálok többet. 
Mit mondaa-asz?! 
Tessék neki állni még egyszer! 
Jó, jó, jólllvan. 
Megint bolt, megint polcok, megint ihlet. Megvan. Pontosabban megvannak az ízek, de még külön csoportokban; hm.. egybe kellene hozni! 
Bolt, sorsok, ihlet.
(Lehet, hogy egyszerre nagyobb tételbe kellene vásárolnom ???) 
Hoppá, ez az, tök jó, hurrá!

 













SERTÉSKARAJ CSÍPŐS-NARANCSMÁRTÁSBAN,
     ANDALÚZ BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
60-80 dkg sertéskaraj
7,5 dl 100% narancslé
80 dkg burgonya (újburgonya)
15-20 dkg olívabogyó
15 dkg  bacon
4 ger. fokhagyma
olívaolaj
chili por
kakukkfű
liszt
bors,só 
A karaj szeleteket kissé megklopfoljuk és egy éjszakára bepácoljuk. A páchoz, a narancslébe chiliport, kakukkfüvet keverünk.
Az burgonyát (újburgonyát) nagyobb, rusztikus darabokra vágjuk, megfőzzük.
A bepácolt húsokat kiszedjük a pácból, lecsepegtetjük, leitatjuk róla a felesleges levet, majd megsózva, lisztbe forgatva, olívaolajon elősütjük
Az elősütött szeleteket félretesszük. 
A visszamaradt olajhoz 2 evőkanál lisztet szórunk, gyengén megpirítjuk és felöntjük a narancsos-páclével, szükség szerint sózzuk; egy mártáskeverő vagy habverő segítségével simára karavjuk
Aztán az így kapott párolólében a szeleteket puhára pároljuk 
A megfőtt burgonyát, vékonyra csíkozott szalonnával együtt megpirítjuk, az utolsó pillanatokban hozzáadjuk az olajbogyót és a durvára aprított fokhagymát, kakukkfűvel, borssal és sóval ízesítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése